Kračún v kožúšku

Kultúrny program pre verejnosť s názvom Kračún v kožúšku je pohľadom do tradičného dedinského zvykoslovia, piesní a tancov severozápadného Novohradu, ktorý vznikol s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

Zabudnuté krásy regiónu Novohrad tak ožívajú v scénických obrazoch – Narodenie dieťaťa, Krstiny, Salaš, Zbojstvo, Voľba obecných pastierov, Vianočné polazovanie, Trojkráľové obchôdzky či Fašiangy v podaní členov Folklórneho a divadelného súboru Dubkáčik Buzitka a v hudobnom doprovode Podjavorskej muziky zo Zvolenskej Slatiny.

Estetickú formu podujatia doplnia a obohatia pre diváka obstarané krojové kostýmy a súčasti ľudového odevu severozápadného Novohradu obcí Políchno, Ábelová, Nedelište a Madačka, ktoré budú zakomponované a použité v jednotlivých scénických obrazoch.
Podkladom pre ich zhotovenie sa stali pôvodné autentické ľudové kroje - mužské kožúšky z obcí Ábelová a Madačka, ženské oplecká – rukávce z obce Políchno a Nedelište, tradičná obuv – čižmy a mužská čierna súkenná kabanica a mužské košele z obce Políchno.
V rámci kultúrneho programu - aktivity Kračún v kožúšku – obstarané krojové kostýmy a súčasti, ich tvorbu, použitie v scénických obrazoch pre diváka podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Sprievodnou akciou je výstava o Ľudovom kožušníctve v Novohrade, ktorú finančne podporil Banskobystrický samosprávny kraj. Spoznajte krásu kožušníckeho remesla v Novohrade zo zbierky zberateľa a kožušníka Lukáša Jurča z Hriňovej.